Műtárgyfotózás

A műtárgyak fotózása speciális beállításokat, fényeket és technikát igényelnek, így nem mindegy, hogy milyen fotós felszereléssel és szaktudással készíttetjük el a képeket.
Ha szeretnéd, hogy a műtárgyaidról készült képek valóban profi minőségben készüljenek – akár saját használatra, akár kiadványba szánod – én a segítségedre lehetek. Ismerd meg műtárgyfotózás szolgáltatásomat és áraimat


Műtárgyfotózás

A műtárgyfotózás egy speciális terület. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen technikával, milyen beállításokkal és fényekkel fotózunk le egy-egy műtárgyat. Éppen ezért az sem mellékes, hogy hogyan készülünk fel rá.
Az alábbi írásból kiderül, mi az amire különösen oda kell figyelni egy műtárgyfotózás során.


Műtárgyfotózás alkalmával jellemzően milyen műtárgyakat fotózol?

Leginkább kortárs művészeti alkotásokat szoktam fotózni, de az antik műtárgyak, ezüst, arany tárgyak, kisebb-nagyobb ékszerek fotózása is jellemző. Ezek a fotók pedig általában kereskedelmi célzatból készülnek valamilyen honlapra vagy katalógusba.
Ezen kívül pedig műtárgyak dokumentálását is vállalom. Ez azt jelenti, hogy a fotózás mellett felmérem a műtárgyak állapotot, illetve információt gyűjtök hozzá, de mindezt már szakértők bevonásával (www.mutargykezeles.hu ).

Személyes találkozót érdemes egyeztetni a fotózás előtt?

A műtárgyfotózás előtt nem annyira jellemző a személyes találkozó, de igény esetén természetesen megoldható.
A személyes találkozó helyet telefonon egyeztetjük le a részleteket, majd először néhány műtárgyat fotózunk és később a többit. Ez azért is jó, mert így az első fotózás alkalmával fel tudom mérni a műtárgyak milyenségét és amennyiben szükséges, több alkalommal visszamegyek fotózni az adott helyszínre. Ez persze nagyban függ a műtárgyak számától is.

MűtárgyfotózásHol készülnek a műtárgyfotók?

Sok esetben nem mozdíthatók a műtárgyak, vagy méretük miatt nehéz megoldani a szállítást, így inkább az a jellemző, hogy én megyek ki egy külső helyszínre. Ha viszont kisebb műtárgyakról, ékszerekről van szó, a debreceni fotóstúdióm alkalmas hely a fotózásra. Ilyen esetekben pedig a megrendelő gondoskodik a szállításról.

Mennyibe befolyásolja a fotózást a műtárgyakról készült fotók felhasználása?


Mindenképp befolyásolja a fotózást, hogy mire és hol fogják felhasználni a fotókat.
Ha a műtárgy állapotának felmérésére van szükség, akkor az egy egyszerűbb előkészületet és rövidebb fotózást igényel. Persze nagy odafigyeléssel.
Ha a fotók kisebb kiadványba, honlapra készülnek, komolyabb felszereléssel és technikával települök ki, illetve itt már a beállítások és fények is nagyobb szerepet kapnak.
Ha pedig nagy albumba szeretnék felhasználni a fotókat, vagy kiállításra készülnek az anyagok, akkor megint más technikával kell készülni, hogy a fotó minősége olyan legyen mint az eredeti műtárgyé. Ilyen esetekben még próbanyomat is készítek, hogy valóban jól adja vissza a színeket az anyag.

A megrendelő milyen előkészületekkel segítheti a fotós munkáját?


Nagy segítség számomra, ha a megrendelő előkészíti az adatokat a műtárgyról, és ha korábban már készült fotó, vagy kiadvány a műtárgyakról, azokat is előkeresi. Ilyen esetekben fel tudom mérni, hogy esetlegesen mi volt az a hiba, amire a mostani fotózáson különösen oda kell majd figyelni.
Ha a műtárgyon üveg felület van, nem szükséges eltávolítani. Megfelelő technikával ezeket a tárgyakat is le lehet fotózni.
Illetve a fotózás előtt érdemes eldönteni, hogy a festményeket kerettel vagy keret nélkül fotózzunk, esetleg mindkét módon.
De ugyan ilyen fontos, hogy legyen előkészítve a műtárgy és ha netán piszok van rajta legyen szakszerűen letakarítva. Valamint, ha hiba, ismertető jel, vagy valamilyen jelzés van a műtárgyon, azt jó ha előre tudom.

Hány fotó készül egy műtárgyfotózás alkalmával?

Megrendelő és műtárgy függő, hogy hány képet készítek. Sőt az is meghatározza a képek mennyiségét, hogy mire fogják használni.

Meddig tart egy műtárgyfotózás?

Ezt is nehéz meghatározni. Lehet egy óra, de lehet akár több nap is. Ez is műtárgy mennyiségétől, milyenségét, és persze a megrendelőtől függ.