Portfólió fotózás

Egy profi modell elengedhetetlen kelléke a portfólió, hiszen a meghallgatások többsége sokszor ezen áll vagy bukik. Ha még nincs profin lefotózott és összeállított portfóliód, vagy egyszerűen csak frissíteni szeretnéd néhány képpel a meglévőt, a segítségemmel elkészíthetjük azt.
Mielőtt belevágnánk, tudj meg többet a portfóliófotózásról és az áraimról.


Portfólió fotózás

Minden modellnek szüksége van egy profin lefotózott és elkészítette portfólióra. De nem mindegy, hogy ezek a fotók milyen beállításokkal, milyen háttér előtt és milyen fényekkel készülnek.
Ha szeretnéd megtudni, hogy hogyan zajlik nálam egy portfólió fotózás és mi az a plusz, amit fotósként nyújtani tudok, olvasd el a következő interjút.

Milyen egy jó portfólió?


A jó portfólió mindenkinek mást jelent, de a klasszikus értelemben vett portfólió akkor az igazi, ha
egy modell különböző beállításokkal minél több „arcát” meg tudja mutatni. A portfólió egy fotókönyvként is felfogható, ami akkor teljes, ha a modellről smink nélkül, hétköznapi ruhában, vagy profi sminkkel, akár estélyiben, koktélruhában, fehérneműben és fürdőruhában is készülnek képek. De ezt még ki lehet egészíteni azzal, ha az egész alakos képek mellett a modell arcát, felső testét is lefotózzuk. Minél több változatban készülnek a fotók, annál jobb képanyagot tud a modell egy-egy ügynökségnek megmutatni és annál nagyobb eséllyel kap megbízást.

Milyen egy jó portfólió fotózás?


Többek között akkor jó egy portfólió fotózás, ha kellő idő áll rendelkezésünkre a képek elkészítéséhez. Általában egy teljes portfólió elkészítéséhez több alkalmas, akár egy hónapon át tartó fotózásra is szükség van. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy egy hónapon keresztül, éjt nappallá téve csak ezen dolgozunk, hanem különböző napokat, napszakokat választunk ki, ami a modellnek és nekem is megfelelő.
Ezeken az alkalmakon pedig több háttérrel, különböző sminkekkel, ruhakollekciókkal, eltérő beállításokkal tudjuk színesíteni a fotózást.
Portfóliófotózás
A fotózás előtt egy személyes találkozóra is sor kerül?

Igen, mindenképp szükséges, hogy a modellel személyesen is találkozzak, hiszen ilyen megbeszélések alkalmával tudjuk megtervezni a portfólió fotózás részleteit. Ilyenkor egyeztetjük, hogy mihez készül a portfólió, átbeszéljük a beállításokat, kiválasztjuk a ruhákat, a háttereket, egyeztetjük a helyszínt, és nem utolsó sorban egy összhangot próbálunk kialakítani, hogy a fotózás minél gördülékenyebben menjen.
Ha esetleg már volt portfólió fotózáson a modell, átbeszéljük, hogy mi volt az előnye és hátránya.

Mi az amivel a modell segíteni tudja a munkádat?

Az a legnagyobb segítség, ha nyugodtan és lelkileg, testileg felkészülten érkezik a fotózásra. Annak pedig külön örülök, ha előre készül olyan beállásokkal, amik előnyösek számára. Persze ez nem minden modell esetében alakul így, hiszen egy pályakezdő modell még nem tudja pontosan, mik azok a pózok, amik illenek hozzá. Ilyen esetekben minden segítséget megadok és instruálom fotózás közben.

Hol készülnek a portfólió fotók? Stúdióban és külső helyszínen is elkészíthetőek a képek?


A portfólió fotózást stúdióban és külső helyszínen egyaránt el lehet készíteni. Időjárás függvényében, ha szép és tiszt az ég, szoktam is javasolni, hogy egy-egy beállítást a szabadban fotózzunk. De stúdióban, időjárástól függetlenül bármikor fotózhatunk és nagyon sok beállítást készíthetünk.
Debreceni fotósként főként Debrecenben tartom a fotózást, de közös egyeztetést követően más helyszínre is ki tudok települni a megfelelő stúdióval.

A portfólió készítés során külső szakembereket is be kell vonni?

Igen, a fodrász, a sminkes, a stylist mind fontos elemei egy fotózásnak. De erről általában maguk a modellek gondoskodnak. Elmennek sminkeshez, fodrászhoz vagy éppen ők maguk készítik el.
De olyan helyzetek is adódhatnak, amikor a megrendelő cég gondoskodik a külsős szakemberekről és ők is választják ki, hogy kivel szeretnének együtt dolgozni.

Adott esetben én is tudok sminkest és fodrászt ajánlani, akikkel már többször dolgoztam együtt.

Érdemes kiegészítőkel is feldobni a modell fotózást? Ha igen, milyenekkel?

Igen, néhány esetben érdemes ékszert használni, ekkor pedig hangsúlyosnak kell lenni. De mindenképp kell olyan fotót is készíteni, ahol nem visel ékszert a modell.

A divatfotózás mennyiben különbözik a portfólió fotózástól?

A divatfotózásnál a megrendelő határozza meg hogy mit kell fotózni. Konkrét elképzelési vannak a ruhát, sminkest, fodrászt, beállítást illetően. Ilyen esetekben ezeknek az elképzeléseknek megfelelően választunk modellt.
Egy divatfotózás sokkal kötöttebb és komolyabb, azért is, mert reklámkampányhoz, plakáthoz készülnek a fotók.

Hogyan lehet felkészülni egy divatfotózásra?

Úgy, hogyha tájékozottak vagyunk az aktuális trendeket illetően. Sokat segít ugyanis, ha tudjuk, milyen irányba változik a divat, ami körülbelül 5 évente szokott nagy fordulatot venni.
A divatfotózás változásait is érdemes figyelemmel kísérni, hiszen ebben is folyamatos újítások vannak, köszönhetően az új technikáknak, igényeknek.

Hány kép készül egy portfólió fotózás alkalmával?

Mivel a portfólióba szánt képek elkészítése több napos folyamat, sok képet készítünk. Egy óra alatt akár 100 kép is készülhet, a fotózás végére pedig 500-600 fotó is összegyűlhet. De persze ez is attól függ, hogy hány beállítással, hány ruhaváltozatban fotózunk.

A végén leülünk és közösen kiválasztjuk a legjobbakat, azokból pedig készítünk egy válogatást, amit kiretusálok. Ebből lesznek a végleges fotók.

Mennyibe kerül egy portfólió fotózás?

Mivel minden modellnek mások az igényei és elképzelései, ezért többféle csomagot is kialakítottam, hogy mindenki megtalálja a számára legjobbat.