Riportfotózás

A riportfotózás talán a legösszetettebb része a fotózásnak. Sokkal többől áll, mint néhány kattintás, hiszen olyan pillanatokat kell lencsevégre kapni, amik később nagy hatással lesznek a nézőkre. Viszont egy jó fotóriporternek ez nem jelenthet gondot.
Ha szeretnéd jobban megismerni a riportfotózás részleteit, és az árakról is tájékozódnál, tovább kattintva megteheted.


Riportfotózás

A riportfotós dolga nem könnyű, hiszen a lehető legjobb pillanatban kell lenyomni a fényképező exponáló gombját, hogy valóban kifejező képek születhessenek. Hogy mit jelent számomra a portfólió fotózás és hogyan is zajlik, a következő írásból kiderül.

Számodra mit jelent a riportfotózás?

Több meghatározása van, de számomra a riportfotózás egy olyan eseménynek a megörökítését jelenti, ami a köz számára fontos információkat hordoz. Ez lehet akár egy rendezvény is, de a klasszikus értelemben vett riport egy társdalomábrázolást, egy veszélyhelyzetet, egy munkafolyamatot, például bányászok életét bemutató fotósorozat. De képriport lehet egy haditudósításról készült fotósorozat is, ahol például katonák életét mutatják be egy bizonyos szituációban. Viszont minden esetben az a fő, hogy a jó fotoriporter úgy tudjon bemutatni egy életből kiragadott momentumot, pillanatot, hogy az hatással legyen a nézőkre.

Mi a fotóriporter dolga?

Elsőként az a legfontosabb, hogy az adott témába felkészült legyen, tehát járjon utána, hogy mit is fog pontosan fotózni, mi az amire felkérték. A másik fontos tulajdonsága egy fotóriporternek, hogy legyen nyitott, és jó helyzetfelismerő képességgel rendelkezzen, hiszen a lehető legjobb időpontban kell lenyomni a fényképező exponáló gombját, hogy valóban kifejező képek szülessenek.

riport.jpg

Mi az, amit egy riportfotón meg kell örökíteni?

Hogy mit érdemes megörökíteni, azt a helyzet adja, alakítja, de lényeges szempont, hogy a képek visszaadják a fotózott téma hangulatát, tehát kifejezőnek kell lenniük. Továbbá fontos, hogy a kitűzött téma legyen a középpontban. Például, ha az a feladat, hogy az Afganisztánban teljesítő katonák életét kell bemutatni, akkor nem tanácsos a természetet vagy az ott élőket fotózni. Az adott témára kell fókuszálni.

Mivel lehet felkészülni egy riportfotózásra?

Egy fotóriporter esetében az általános műveltség és olvasottság alapvető, de az előképzettség és a szakmai tudás sem hátrány. Én éppen ezért folyamatosan képzem magam és elsajátítom a legújabb technikákat. De a jó fotósorozat elkészítésében a fotós felszerelésnek és annak maximális ismeretének is nagy szerepe van.

Milyen egy jó riportfotó?

Nagyon nehéz megfogalmazni, hogy mi a jó riportfotó. Több szempontnak kell megfelelnie, például kifejezőnek kell lennie, a témára kell fókuszálnia és a részleteket kell bemutatnia. Illetve egy fotósorozat esetében még az is lényeges, hogy egyértelmű legyen, hogy az össze képet ugyan az a fotós készítette. Legyen rajta valami ismertető jel, ami egyedivé teszi.

Milyen eseményeken és milyen helyszínen készülnek riportfotók?

A riportfotó egy átlag feletti témában tud érdekes lenni, így tehát a köz számára érdekes eseményen lehet jó riportfotókat készíteni. Az pedig szintén téma függő hogy hol készülnek a képek. Én rendszerint Debrecenben és környékén fotózok, de vállalok Budapesten vagy más vidéki városokban is fotózást.

Hány kép készül egy riportfotózás alkalmával?

Ez teljes egészében téma és esemény függő. Előfordulhat ugyanis, hogy egy riportfotózás több napig, vagy akár több évig is eltarthat. Ez idő alatt pedig több száz, vagy akár több ezer fotó is készülhet.
Ha az elkészült fotókat egy fotókiállítás keretében mutatják be, akkor sorozatból körülbelül 30-40 képet állítanak ki. Egy interneten elérhető galériába 20 képet szoktak összeválogatni, a sajtó számára pedig 4-5 képet adnak át a fotósok.

Ha megrendelésre készülnek a fotók, a megrendelő mikor és milyen formába kapja meg a képeket?

A riportfotóknak két nagy felhasználója van. Az egyik csoportba a céges megrendelők tartoznak. Volt már olyan megrendelésem például, hogy egy céges rendezvényt riportfotós szemlélettel kellett megközelítenem és a pozitív riportot kellett előtérbe hoznom. Itt már valamilyen szinten összemosódott a céges- és a rendezvényfotózás is.
De előfordult már olyan is, hogy a munkavégzést, a munkafolyamatot kellett riport jelleggel bemutatni, pozitív és negatív oldalról is.

A másik megrendelői csoportba a média tartozik. Ilyenkor leginkább magazinokban, újságokban, honlapokon, különböző portálokon jelennek meg a képriportok.

Még egy harmadik megrendelő csoportot is ide lehet sorolni. Több alapítvány keresett már meg, hogy mutassak be egy-egy, általuk fontosnak vélt témát. Ilyen riportfotózás volt a menekülttábor bemutatása, ahol a gyerekek mindennapjait, illetve a vallás megjelenését mutattuk be.

Mennyibe kerül egy riportfotózás, és miként szokták rendezni az anyagiakat?


A riportfotózás költsége több tényezőtől függ. Másképp alakul az ár, ha egy napos vagy hosszabb fotózásról van szó. Az alapítványok esetében pedig rájuk bízom, hogy mennyi összeget szánnak a fotózásra és annak megfelelően készítem el a fotókat. Ez egyfajta társadalmi felelősségvállalás számomra.